Tajemství naší kuchyně

O knize

V knize Břicháč Tom a Lucie najdete nejen zdravé recepty od snídaní až po večeře, ale i slavnostní menu, kterým potěšíte své návštěvy. Podle receptů snadno připravíte i vánoční cukroví, které můžete mlsat bez hříchů a nemusíte se bát přibírání ani o Vánocích.

Dostupné suroviny

Občas se objevují diskuze, jestli se dá uvařit zdravě i z běžných surovin. Jsme zastánci vaření hlavně ze surovin, které člověk sežene kdekoliv. Ale ten, kdo si chce jídlo ozvláštnit něčím netypickým, musí občas doplnit jídlo i právě tím netypickým.

Tajemství naší kuchyně

Říká se, že v jednoduchosti je krása! A já bych ještě dodal, že lenost vede ke skvělým nápadům. Pokud totiž zjistíte, že nemáte skoro na nic čas, ani si nic velkého uvařit, tak začnete zjednodušovat.

Příprava naší společné knihy

Velkou výzvou pro nás bylo spojení všech našich výmyslů a chuťových úletů do knižní podoby. Dá se říct, že jsme využili vše, co jsme doma našli a co se dalo nějak použít.

Ukázky receptů

Bublanina na slano

Na rodinnou porci potřebujeme:

  • hrnek špaldové hladké mouky
  • hrnek mletých ovesných vloček
  • 4 vejce
  • hrnek mléka
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • hrst baby špenátu
  • hrst malých rajčat
  • 100 g libové slaniny nebo
    kvalitní šunky
  • máslo na vymazání formy
  • oregano
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Do vyšší nádoby rozklepneme
4 vajíčka, hrnek mléka, prášek do
pečiva, olivový olej, sůl, pepř
a oregano. Společně vše vyšleháme.

2. Potom do směsi lehce vmícháme
hrnek špaldové mouky a hrnek
mletých ovesných vloček. Směs
nalijeme na plech vyložený pečicím
papírem nebo do dortové formy
vymazané máslem.

3. Na pánvičce zpěníme cibulku,
přidáme prolisované stroužky česneku
a prohřejeme lehce pokrájený baby
špenát.

4. Cibulku se špenátem naskládáme
rovnoměrně na těsto, čerstvá rajčata
nakrájíme na plátky a pokládáme
navrch těsta.

5. Na závěr nasypeme na těsto
na kostičky nakrájenou slaninu
nebo šunku, opepříme, posypeme
oreganem a pečeme v troubě
vyhřáté na 180 °C 25 minut.

Špenátový tvaroh s vlašáky

Na 2 porce potřebujeme:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • hrst baby špenátu
  • malou hrst vlašských oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibuli
  • lžíci čerstvé petrželky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Cibuli nakrájíme najemno
a zpěníme na trošce olivového oleje.

2. Přidáme nasekané vlašské ořechy
a společně s cibulí je orestujeme.

3. Dále přidáme prolisovaný
stroužek česneku a lehce pokrájený
čerstvý špenát.

4. Špenát na pánvičce prohřejeme,
aby změkl, ale nebyl úplně rozvařený.

5. Směs necháme trochu zchladnout
a smícháme v misce s tvarohem.

6. Přidáme petrželku a podle chuti
osolíme a opepříme.

TIP:

Hodí se jako odpolední
svačinka s celozrnným pečivem.
Můžete také doplnit jen
nastrouhanou mrkvičkou
a získáte ještě o něco zdravější
variantu.

Špenátový tvaroh s vlašáky

Na 2 porce potřebujeme:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • hrst baby špenátu
  • malou hrst vlašských oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibuli
  • lžíci čerstvé petrželky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Cibuli nakrájíme najemno
a zpěníme na trošce olivového oleje.

2. Přidáme nasekané vlašské ořechy
a společně s cibulí je orestujeme.

3. Dále přidáme prolisovaný
stroužek česneku a lehce pokrájený
čerstvý špenát.

4. Špenát na pánvičce prohřejeme,
aby změkl, ale nebyl úplně rozvařený.

5. Směs necháme trochu zchladnout
a smícháme v misce s tvarohem.

6. Přidáme petrželku a podle chuti
osolíme a opepříme.

TIP:

Hodí se jako odpolední
svačinka s celozrnným pečivem.
Můžete také doplnit jen
nastrouhanou mrkvičkou
a získáte ještě o něco zdravější
variantu.

Recenze na moje knihy

Další recepty

Můžete se ještě těšit

Začněte vařit chutněji a hlavně zdravěji