Nakup a uvař na 2 dny

O knize
Co kdybyste měli doma knihu, díky které jednoduše uvaříte zdravé jídlo na 2 dny? A během jednoho vaření připravili rovnou 2 hlavní chody, polévku, svačinu a třeba i večeři. Tento unikátní systém s nápaditými recepty vám dodá do kuchyně spoustu inspirace na zdravá, a přesto jednoduchá a chutná jídla. Tato kniha obsahuje 19 plánů s jídly na 2 dny. Tedy skoro měsíc a půl nových receptů a inspirací, které vám ušetří moře času.
Pro jednu osobu
Celá tato kniha je uzpůsobena pro jednu osobu. Recepty jsou sestaveny tak, že si uvaříte hlavní chod a už při jeho přípravě vzniká základ pro další jídlo.
Bez cukru a lepku
V mých receptech nenajdete přidaný cukr ani zbytečně moc lepku. Kniha je tedy vhodná i pro jedince, kteří mají nesnášenlivost na lepek.
Bez laktózy
Nesnášenlivost na laktózu nemám, ale taky vám s klidným svědomím mohu říct, že jsem celý svůj předešlý (tlustý) život jedl klasické mléčné výrobky a nebylo mi po nich úplně hej.
Ukázky receptů
Čočkový dhal s rýží
Na přípravu potřebujeme:
- 150 g rýže
- cibuli
- stroužek česneku
- mrkev
- ¾ hrnku celé červené čočky
- hrst špenátu
- med
- malý rajčatový protlak
- ghí
- BIO zeleninový bujon
- 2 bobkové listy
- drcený kmín
- majoránku
- sůl
Postup:
V hrnci necháme v osolené vodě uvařit rýži.
V malém hrnci rozpustíme trochu ghí, na
kterém orestujeme na kostičky
nakrájenou cibuli. Přidáme mrkev nakrájenou
na malé kostičky a chvilku restujeme.
Přidáme hrst omytého špenátu, ¾ hrnku
celé červené čočky, 2 bobkové listy,
½ kostky zeleninového bujonu,
trochu drceného kmínu, osolíme
a zalijeme vodou tak, aby byly čočka
a špenát úplně ponořené. Vaříme
do změknutí čočky – cca 15 minut.
Potom přidáme lžičku medu, prolisovaný
stroužek česneku, rajčatový protlak
a dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
Pár minut povaříme a můžeme podávat
s rýží.
Máme porce na 2 dny a jídlo se klidně
hodí k obědu i večeři.

Smetanové těstoviny s dýní
Na přípravu potřebujeme:
- malou dýni hokkaido
- 300 g bezlepkových těstovin
(penne, kolínka nebo fusilli) - cuketu
- cibuli
- žervé (kelímek)
- lučinu (kostku 100 g)
- ghí
- pepř
- sůl
Postup:
Těstoviny dáme vařit do osolené vody
a uvaříme je al dente. Tedy ne úplně
rozvařené. Poté vodu slijeme a necháme
v hrnci.
Dýni zbavíme slupky a vydlabeme jádra
zevnitř. Rozkrájíme na kousky o velikosti
1–2 cm. Plech vyložíme pečicím papírem,
pomažeme ghí, dýni rozprostřeme
na papír a vložíme do trouby vyhřáté
na 210 stupňů na 20–25 minut. Poté dýni
osolíme a v papíru protřepeme.
Na pánvičce orestujeme cibuli a cuketu
nakrájenou na menší kostičky. Přidáme
upečenou dýni, žervé, lučinu a zalijeme
hrnkem vody. Necháme pár minut vařit,
než omáčka zhoustne. Potom přidáme
uvařené těstoviny a dochutíme pepřem
a solí.
Smetanové těstoviny s dýní
Na přípravu potřebujeme:
- malou dýni hokkaido
- 300 g bezlepkových těstovin
(penne, kolínka nebo fusilli) - cuketu
- cibuli
- žervé (kelímek)
- lučinu (kostku 100 g)
- ghí
- pepř
- sůl
Postup:
Těstoviny dáme vařit do osolené vody
a uvaříme je al dente. Tedy ne úplně
rozvařené. Poté vodu slijeme a necháme
v hrnci.
Dýni zbavíme slupky a vydlabeme jádra
zevnitř. Rozkrájíme na kousky o velikosti
1–2 cm. Plech vyložíme pečicím papírem,
pomažeme ghí, dýni rozprostřeme
na papír a vložíme do trouby vyhřáté
na 210 stupňů na 20–25 minut. Poté dýni
osolíme a v papíru protřepeme.
Na pánvičce orestujeme cibuli a cuketu
nakrájenou na menší kostičky. Přidáme
upečenou dýni, žervé, lučinu a zalijeme
hrnkem vody. Necháme pár minut vařit,
než omáčka zhoustne. Potom přidáme
uvařené těstoviny a dochutíme pepřem
a solí.
Recenze na moje knihy
Super kniha!
Nejen super recepty,ale i super postřehy a rady na téma únava,chutě,motivace….Mám už všechny díly,doufám,že přibudou další….Syn nemá rád zeleninu,přesto mu spousta receptů chutná.Zelenina formou omáček,placiček….
Doporučuji
Přehledně popsaná úskalí všech „diet“ s následným jojo efektem. Musíte se rozhodnout a přijmout nový způsob života a stravování a občas můžete i maličko zhřešit bez špatného svědomí 🙂 Jsem vděčná za nápadité a pestré recepty – stručně popsané a nafocené.
Parádní čtení
Je to dobrá kniha, která nabízí několik dobrých a jednoduchých receptů. Potraviny jsou dostupné a čas přípravy pokrmů ideální pro ty, kteří nechtějí v kuchyni trávit hodiny.
Rychlé recepty
Jednoduché a rychlé recepty, žádné zdlouhavé přípravy a hlavně z normálních potravin.
Další recepty
Můžete se ještě těšit





