Nakup a uvař na 2 dny

O knize

Co kdybyste měli doma knihu, díky které jednoduše uvaříte zdravé jídlo na 2 dny? A během jednoho vaření připravili rovnou 2 hlavní chody, polévku, svačinu a třeba i večeři. Tento unikátní systém s nápaditými recepty vám dodá do kuchyně spoustu inspirace na zdravá, a přesto jednoduchá a chutná jídla. Tato kniha obsahuje 19 plánů s jídly na 2 dny. Tedy skoro měsíc a půl nových receptů a inspirací, které vám ušetří moře času.

Pro jednu osobu

Celá tato kniha je uzpůsobena pro jednu osobu. Recepty jsou sestaveny tak, že si uvaříte hlavní chod a už při jeho přípravě vzniká základ pro další jídlo.

Bez cukru a lepku

V mých receptech nenajdete přidaný cukr ani zbytečně moc lepku. Kniha je tedy vhodná i pro jedince, kteří mají nesnášenlivost na lepek.

Bez laktózy

Nesnášenlivost na laktózu nemám, ale taky vám s klidným svědomím mohu říct, že jsem celý svůj předešlý (tlustý) život jedl klasické mléčné výrobky a nebylo mi po nich úplně hej.

Ukázky receptů

Čočkový dhal s rýží

Na přípravu potřebujeme:

  • 150 g rýže
  • cibuli
  • stroužek česneku
  • mrkev
  • ¾ hrnku celé červené čočky
  • hrst špenátu
  • med
  • malý rajčatový protlak
  • ghí
  • BIO zeleninový bujon
  • 2 bobkové listy
  • drcený kmín
  • majoránku
  • sůl

Postup:

V hrnci necháme v osolené vodě uvařit rýži.

V malém hrnci rozpustíme trochu ghí, na
kterém orestujeme na kostičky
nakrájenou cibuli. Přidáme mrkev nakrájenou
na malé kostičky a chvilku restujeme.

Přidáme hrst omytého špenátu, ¾ hrnku
celé červené čočky, 2 bobkové listy,
½ kostky zeleninového bujonu,
trochu drceného kmínu, osolíme
a zalijeme vodou tak, aby byly čočka
a špenát úplně ponořené. Vaříme
do změknutí čočky – cca 15 minut.
Potom přidáme lžičku medu, prolisovaný
stroužek česneku, rajčatový protlak
a dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
Pár minut povaříme a můžeme podávat
s rýží.

Máme porce na 2 dny a jídlo se klidně
hodí k obědu i večeři.

Smetanové těstoviny s dýní

Na přípravu potřebujeme:

  • malou dýni hokkaido
  • 300 g bezlepkových těstovin
    (penne, kolínka nebo fusilli)
  • cuketu
  • cibuli
  • žervé (kelímek)
  • lučinu (kostku 100 g)
  • ghí
  • pepř
  • sůl

Postup:

Těstoviny dáme vařit do osolené vody
a uvaříme je al dente. Tedy ne úplně
rozvařené. Poté vodu slijeme a necháme
v hrnci.

Dýni zbavíme slupky a vydlabeme jádra
zevnitř. Rozkrájíme na kousky o velikosti
1–2 cm. Plech vyložíme pečicím papírem,
pomažeme ghí, dýni rozprostřeme
na papír a vložíme do trouby vyhřáté
na 210 stupňů na 20–25 minut. Poté dýni
osolíme a v papíru protřepeme.

Na pánvičce orestujeme cibuli a cuketu
nakrájenou na menší kostičky. Přidáme
upečenou dýni, žervé, lučinu a zalijeme
hrnkem vody. Necháme pár minut vařit,
než omáčka zhoustne. Potom přidáme
uvařené těstoviny a dochutíme pepřem
a solí.

Smetanové těstoviny s dýní

Na přípravu potřebujeme:

  • malou dýni hokkaido
  • 300 g bezlepkových těstovin
    (penne, kolínka nebo fusilli)
  • cuketu
  • cibuli
  • žervé (kelímek)
  • lučinu (kostku 100 g)
  • ghí
  • pepř
  • sůl

Postup:

Těstoviny dáme vařit do osolené vody
a uvaříme je al dente. Tedy ne úplně
rozvařené. Poté vodu slijeme a necháme
v hrnci.

Dýni zbavíme slupky a vydlabeme jádra
zevnitř. Rozkrájíme na kousky o velikosti
1–2 cm. Plech vyložíme pečicím papírem,
pomažeme ghí, dýni rozprostřeme
na papír a vložíme do trouby vyhřáté
na 210 stupňů na 20–25 minut. Poté dýni
osolíme a v papíru protřepeme.

Na pánvičce orestujeme cibuli a cuketu
nakrájenou na menší kostičky. Přidáme
upečenou dýni, žervé, lučinu a zalijeme
hrnkem vody. Necháme pár minut vařit,
než omáčka zhoustne. Potom přidáme
uvařené těstoviny a dochutíme pepřem
a solí.

Recenze na moje knihy

Další recepty

Můžete se ještě těšit

Začněte vařit chutněji a hlavně zdravěji