Máme to rádi zdravě

O knize

Jednoduchá, zdravá, a přesto výborná jídla, na kterých si pochutná celá rodina. A hlavně, tento způsob vaření vás začne bavit! Celá kniha je přehledně rozdělena do 7 kapitol. Najdete v ní vše od snídaní, přes svačiny, polévky, obědy, večeře až po zdravé mlsání. Vše z dostupných surovin, které seženete v každém obchodě. Kniha obsahuje klasická česká jídla, která znáte z české kuchyně a nyní uvařená v odlehčené variantě.

Bez mouky, cukru a droždí

Tyto suroviny už u nás doma nemají své místo. Vše se dá nahradit mnohem zdravějšími variantami a cítíme se tak mnohem lépe, bez nafukování po každém jídle.

Česká klasika i neklasika

V knížce najdete jak českou klasiku, tak recepty, které jsou plné zeleniny a přinesou do vaší kuchyně nové chutě a vůně. Na své si přijdou jak masožravci, tak vegetariáni.

Stačí pár surovin

Snažíme se vařit ze surovin, které seženete v každém lokálním obchodě. Stane se tedy, že v této knize najdete mnoho surovin, které se stále opakují.  I přesto lze vykouzlit mnoho různých pokrmů.

Ukázky receptů

Tomatová polévka s mozzarellou

Na 2 porce potřebujeme:

  • 250 g vepřové panenky
  • 2 červené cibule
  • 4 bobkové listy
  • trochu šťávy z citronu
  • jarní cibulku
  • ghí
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce tamari (sójové) omáčky
  • lžíci medu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 dcl vody

Postup:

1. Marinádu připravíme smícháním
tamari omáčky, medu, prolisovanými
stroužky česneku a třemi dcl vody.
Připravenou marinádu přelijeme do
krabičky

2. Do marinády přidáme bobkové
listy a panenku nakrájenou na plátky.
Pořádně zamícháme a dáme uležet do
lednice na 10 minut.

3. Mezitím na pánvičce na ghí
orestujeme červenou cibuli nakrájenou
na kolečka.

4. Když je cibule orestovaná, přidáme
na pánvičku maso společně s marinádou.
Osolíme, opepříme a přidáme trochu
šťávy z citronu.

5. Zprudka dusíme pod pokličkou
20 minut a podlijeme 2 dcl vody,
abychom získali šťávu. Na talíři
posypeme jarní cibulkou nakrájenou na
malé kousky.

Kuře na olivách a citronu

Na 4 porce potřebujeme:

  • 4 kuřecí stehna
  • 5 rajčat
  • hrst zelených oliv
  • citron
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžičku mleté papriky
  • oregano
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Rajčata nakrojíme do kříže, vložíme
do mísy a zalijeme dostatečným
množstvím vařící vody. Necháme
ponořené pár minut a poté z nich
sloupneme slupku a nakrájíme je na
čtvrtky.

2. V misce smícháme dvě lžíce
olivového oleje s mletou červenou
paprikou, solí a pepřem. Marinádou
potřeme kuřecí stehna.

3. Pekáč vymažeme lžící olivového
oleje, vložíme kuřecí stehna a kolem
nich rozložíme rajčata, olivy a citron
rozkrájený na měsíčky.

4. Vše posypeme tymiánem
a oreganem a podlijeme trochou vody.

5. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C
45–55 minut

Kuře na olivách a citronu

Na 4 porce potřebujeme:

  • 4 kuřecí stehna
  • 5 rajčat
  • hrst zelených oliv
  • citron
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžičku mleté papriky
  • oregano
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Rajčata nakrojíme do kříže, vložíme
do mísy a zalijeme dostatečným
množstvím vařící vody. Necháme
ponořené pár minut a poté z nich
sloupneme slupku a nakrájíme je na
čtvrtky.

2. V misce smícháme dvě lžíce
olivového oleje s mletou červenou
paprikou, solí a pepřem. Marinádou
potřeme kuřecí stehna.

3. Pekáč vymažeme lžící olivového
oleje, vložíme kuřecí stehna a kolem
nich rozložíme rajčata, olivy a citron
rozkrájený na měsíčky.

4. Vše posypeme tymiánem
a oreganem a podlijeme trochou vody.

5. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C
45–55 minut

Recenze na moje knihy

Další recepty

Můžete se ještě těšit

Začněte vařit chutněji a hlavně zdravěji